Ministři dopravy EU schválili nová pravidla pro řidiče kamionů. Češi jsou spokojení

ČTK

Lucie Bednárová

Ministři dopravy členských zemí EU schválili klíčovou reformu dopravního sektoru. Ta mimo jiné zahrnuje pracovní podmínky pro řidiče kamionů, pravidla jejich vysílání do zahraničí a také přístupu na trh silniční dopravy. Zejména na řidiče mezinárodní kamionové dopravy by se nově měla za určitých podmínek vztahovat jiná pravidla než na ostatní pracovníky vyslané do ciziny. To je krok, o který ČR dlouhodobě usilovala. „Podařilo se dosáhnout nejmožnějšího kompromisu,“ říkají zdroje blízké redakci. 

„A dohoda je na světě. Po roce a půl velmi ostrých jednání se členské státy dohodly na budoucích pravidlech mezinárodní silniční dopravy v EU. Poslední krok byl jednoznačně nejtěžší. Teď je řada na Evropském parlamentu,“ napsal na twitteru Jaroslav Zajíček z českého zastoupení při EU.

Ministři členských zemí EU, kteří včera jednali v Bruselu, potvrdili reformu dopravního sektoru. Nová pravidla chtějí, aby v tzv. otázce kabotáže, tedy pokud se doprava provozuje uvnitř členského státu, zůstal zachován stávající režim, který umožňuje tří operace v sedmi dnech. Nově se stanovilo období takzvaného “cooling off“, tedy přestávky mezi kabotáží, v podobě pěti dní.

Přelomový summit ke splnění klimatických cílů: Co bude klíčové pro úspěch v Katovicích?

sinfin.digital