Obří zásah proti italské mafii v celé Evropě. Stovky policistů obsadily restaurace a firmy

urm

Stovky policistů v několika zemích Evropské unie zasahují proti italské mafii ´Ndrangheta. Akce je součástí operace Pollino, která začala už v roce 2016. Od rána policisté vtrhli do mnoha restaurací a soukromých firem, zatkli nejméně 90 lidí, ale mnoho dalších bude zjevně následovat. Zatím není zřejmé, zda se operace týká Česka i Slovenska.

 

Policie zasahovala v Německu, Itálii, Nizozemsku, Belgii a Kolumbii, informoval italský list La Repubblica. Zadržení jsou podezřelí mimo jiné z obchodování s drogami a praní špinavých peněz.

Mezinárodní akci koordinuje unijní agentura pro soudní spolupráci Eurojust, která chce podle agentury DPA o probíhajícím vyšetřování informovat v poledne na tiskové konferenci v Haagu. Na odpoledne tiskové konference ohlásily také jednotlivé národní policejní týmy.

V Německu zasáhla policie ve spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko a Bavorsko. Podle portálu deníku Bild bylo prohledáno více než 100 objektů, mezi jinými i pizzerie, a to v Porýní a v Porúří. Agentura DPA uvedla, že zadržen byl i 45letý majitel pizzerie z Pulheimu u Kolína nad Rýnem, který je považován za hlavního podezřelého. Čelí údajně obvinění z "obchodu s kokainem ve velkého rozsahu".

sinfin.digital