Rakušané uzavřeli „dětský Alcatraz“ pro migranty na české hranici

Vedení rakouské spolkové země Dolní Rakousy zrušilo kritizované zařízení pro mladistvé uprchlíky přímo u hraničního přechodu Mikulov-Drasenhofen. Mladí uprchlíci bez rodičů v něm měli být údajně ponižováni a drženi v podmínkách srovnatelným s vězením. K takovému závěru dospěly některé rakouské lidsko-právní organizace a úřady, zabývající se ochranou dětí. Případ proto v upynulých dnech vyvolal vzrušenou debatu.

Jak už INFO.CZ informovalo minulý týden, dolnorakouský zemský radní za Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ) Gottfried Waldhäusl nechal před měsícem převézt do objektu bývalé pohraniční pošty přímo na rakousko-české hranici čtrnáct mladistvých uprchlíků, které označoval za problémové. Mladiství z různých zemí, kteří se do Rakouska dostali jako migranti bez rodičů a v jiných azylových zařízení s nimi byly údajně potíže, mohli z pohraničního objektu ven pouze v doprovodu zaměstnanců najaté bezpečnostní služby. Areál byl ohraničený plotem s ostnatým drátem a přísně střežený.

Poté, co na veřejnost pronikly stížnosti od některých chovanců, se však zařízení dostalo pod palbu ostré kritiky. Rakouská azylová koordinátorka Anna Knappová označila způsob ubytování uprchlíků za „vězeňský režim“, v případě dětí a mladistvých zcela nepřípustný. Do věci se následně vložily i některé neziskové koordinace a opoziční politici. Zařízení získalo mezi některými politiky přezdívku podle známého amerického vězení „dětský Alcatraz“.

Čína uzákonila „koncentráky“ pro Ujgury. Končí v nich muslimové, které je prý třeba převychovat

sinfin.digital