Kdo je nástupnice Merkelové? Žádný hurikán, spíše opatrný klon německé kancléřky

ČTK

urm

Kdo je nástupnice německé kanceléřky Angely Merkelové v čele CDU? Žena, která nejen spojuje všechny proudy uvnitř strany, ale také ideová soupeřka svého hlavního konkurenta Friedricha Merze, který bývá označován jako "light Trump". 

- Annegret Krampová-Karrenbauerová, které se přezdívá zkráceně AKK, od února 2018 zastávala post generální tajemnice CDU, když ji do funkce zvolilo 98,9 procenta hlasujících. Před tím byla od srpna 2011 ministerskou předsedkyní druhé nejméně lidnaté spolkové země Sárska.

- Mezi křesťanskými demokraty se těší velkému respektu. Zastává velmi podobné politické názory jako dosavadní šéfka strany, německá kancléřka Angela Merkelová. Svoje názory navíc Krampová-Karrenbauerová prosazuje stejným způsobem jako její předchůdkyně, která v čele CDU stála více než 18 let, tedy uvážlivě a pragmaticky. Očekává se, že by pod vedením Krampové-Karrenbauerové mohla pokračovat vláda velké koalice CDU/CSU a SPD a zemi by tak nehrozily předčasné volby. Média ji někdy přezdívají "mini-Merkelová".

Merkelovou v čele CDU nahradí další žena, sárská premiérka Krampová-Karrenbauerová

sinfin.digital