Matky na útěku. Domácí násilí zažívá v EU každá třetí žena

Lucie Bednárová

Společné bydlení, děti, alkohol, dluhy, násilí a jako jediné východisko útěk. Příběhy žen-matek a jejich narychlo sbalené věci, se kterými se spolu se svými dětmi vydaly hledat azyl, zachytil svým fotoaparátem český fotograf Tomáš Třeštík. Podobnou situaci nezažívají ženy pouze v Česku, ale také po celé Evropě. Jak tomu předcházet a jak nejlépe pomáhat těm, co to potřebují, řešil nedávný kulatý stůl v Evropském parlamentu v Bruselu.

„Každá třetí žena v Evropě je obětí domácího násilí. Tato čísla mluví sama za sebe,“ uvedla na kulatém stole, který proběhl v Bruselu u příležitosti mezinárodního dne proti násilí na ženách, česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO). Akce byla spojená s výstavou Tomáše Třeštíka, jehož fotografie byly k vidění v sídle Evropského parlamentu.

Násilí na ženách zahrnuje trestné činy, jako je sexuální napadení, znásilnění a „domácí násilí“, kterým se myslí dlouhodobé, opakované a stupňující se útoky jednoho člena domácnosti vůči druhému. Násilí nemusí být pouze fyzické nebo sexuální, ale může se jednat i o útoky psychické. „Ve světě kvůli domácímu násilí zemře každý den 137 žen. Bolest a utrpení nekončí jen u těchto žen, ale jde mnohem dál, protože se dotýká i jejich dětí a ovlivňuje to naši společnost,“ uvedla patronka Nadace Terezy Maxové dětem Tereza Maxová.

Macron nikdy nepracoval. Netuší, co to práce je, říká pro INFO.CZ organizátor pochodu žlutých vest

sinfin.digital