ŽIVĚ: Europoslanci řeší Babišův střet zájmů. Brusel přestal Agrofertu vyplácet dotace

ČTK

Info.cz

Evropský parlament právě debatuje o možném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše a o eurodotacích pro firmu Agrofert. Z diskuse by mělo vzejít usnesení adresované Evropské komisi, o němž budou poslanci hlasovat zítra. Předběžné návrhy obsahují například výzvy k dočasnému zastavení dotací pro Agrofert či k rychlému a podrobnému prošetření Babišova případu. Sledujte debatu ŽIVĚ spolu s redakcí INFO.CZ.

Dokud nebude situace vyjasněna, nehodlá Evropská komise vyplácet firmám spojovaným s Babišem žádné dotace. Uvedl během rozpravy komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Řekl rovněž, že od začátku srpna, kdy platí nová pravidla posuzování střetu zájmů, nebyly v souvislosti s firmou Agrofert žádné dotace vyplaceny. 

Zatímco většina europoslanců v debatě vyzvala EK, aby vůči Babišovi zaujala přísný postoj, podle jiných by měla Praha dostat šanci zjednat nápravu bez politického tlaku europoslanců.

Komisař Oettinger poslance informoval, že údaje o neposkytování dotací zaslal české vládě v dopise, v němž ji zároveň vyzval k urychlené nápravě situace.

Agrofert zatím žádný oficiální podnět neobdržel. „My máme informace pouze z médií. Nikdo nás nekontaktoval, nic dalšího nevíme. Pro nás je důležité, že podle našich právních analýz je vše v souladu s českým právním řádem i s evropským právem. Nevidíme jakýkoliv důvod, proč by měly být dotace pozastaveny nebo vraceny,“ řekl serveru E15 mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

sinfin.digital