Recept na průšvih. Počet lidí žijících pod hranicí chudoby roste, navzdory ekonomickému růstu

urm

Nejsilnější ekonomický růst za posledních deset let se zjevně dostatečně nepromítá do životních podmínek lidí. Ukazují to data, které dnes s odkazem na Eurostat zveřejnil deník Financial Times. Podle posledních statistik jeden z deseti pracujících v Evropské unii žil v loňském roce pod hranicí chudoby. Tohle číslo se přitom od roku 2016 nezměnilo a je tak nadále rekordní.

V blízké budoucnosti by se situace měla ještě zhoršit. Ekonomika EU zpomalí a růst mezd také. To by mohlo vést k dalším protivládním protestům, jaké jsme mohli vidět nedávno ve Francii. „Je celá řada faktorů, které přispívají k tomu, aby pracující v EU mohli mít vyšší příjmy domácnosti: neodpracují dost hodin, mají nízké mzdy, ceny rostou a došlo k osekání řady benefitů,“ píše deník Financial Times.

Chudoba se přitom šíří mezi pracovníky s nejrůznějšími typy úvazků. Nevyhnuli se jí ani ti, kteří mají přístup k benefitům a solidní sociální ochraně. Úplně nejhůř na tom jsou ovšem lidé s částečnými úvazky, v jejich případě je chudoba zhruba třikrát pravděpodobnější než u pracovníků s plnohodnotnými úvazky. V EU v loňském roce pád pod hranici chudoby hrozil jednomu ze šesti pracovníků s částečným úvazkem. U lidí s živnostenským listem to bylo dokonce v jednom ze čtyřech případů.

sinfin.digital