Šojdrová znovu hledá v Řecku „sirotky“. Babišova vláda přešlapuje na místě

Lucie Bednárová

Debata o přijetí syrských dětí bez doprovodu, které se nacházejí v řeckých uprchlických táborech, v uplynulých měsících štěpila českou společnost. S iniciativou přišla česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která vyzvala vládu, aby k celé věci zaujala postoj. Premiér Andrej Babiš (ANO) přijetí přibližně padesátky dětí bez doprovodu odmítl a včera znovu zopakoval, že je potřeba jim pomáhat v uprchlických táborech a pro Českou televizi uvedl, že Česko postaví centrum pro uprchlíky v Sýrii. Šojdrová se mezitím do Řecka vrátila a v tyto dny se chystá znovu navštívit tábory a jednat s řeckými úřady. „Česká strana přešlapuje na místě,“ říká k tomu.

Včera jste přiletěla do Řecka. Jela jste tam kvůli vaší iniciativě na přijetí několika desítek syrských dětí bez doprovodu v ČR, která před několika měsíci vyvolala velké debaty v celé společnosti?

Do Řecka letím na zasedání předsednictva našeho poslaneckého klubu Evropské lidové strany. Budeme tu řešit zejména cesty boje proti nezaměstnanosti mladých v Evropě. Koná se to v Aténách a budu tedy mít zároveň možnost znovu jednat s řeckými ministry a komisařem EU pro migraci Avramopoulosem o možném přijetí syrských dětí v Česku.

sinfin.digital