Tusk: Přemýšlím, jak v pekle vypadá místo pro ty, kdo lehkomyslně slibovali brexit

ČTK

Realistický návrh, jak pět desítek dní před brexitem ukončit současnou patovou situaci, očekává předseda Evropské rady Donald Tusk od čtvrteční návštěvy britské premiérky Theresy Mayové v Bruselu. Uvedl to po svém dnešním jednáním s předsedou irské vlády Leo Varadkarem. "Přemýšlím mimochodem o tom, jak vypadá speciální místo vyhrazené v pekle pro ty, kdo prosazovali brexit bez byť jen náznaku plánu, jak to bezpečně zařídit," prohlásil mimo jiné Tusk.

Varadkar novinářům řekl, že události v Londýně a nestabilita britské politické scény v posledních týdnech ukazují, proč je podle sedmadvaceti zemí EU potřeba právně závazná pojistka pro řešení situace na hranici mezi jeho zemí a Severním Irskem.

Tusk zopakoval, že pozice 27 zemí unie - jak ji popisuje britskou sněmovnou odmítnutý návrh dohody o vystoupení a související politická deklarace - je dlouhodobě jasná a nemění se. "Sedmadvacítka žádnou novou nabídku neučiní," podotkl předseda summitů EU.

Upozornil rovněž, že lídři unijního bloku se v prosinci shodli právě na tom, že text dohody - s nímž ostatně britská vláda souhlasila - není otevřen k novému projednávání. Irský premiér Varadkar uvedl, že je to nejlepší možná dohoda, která dává jistotu občanům, farmářům, rybářům, vývozcům i podnikatelům. "Je v ní přechodné období, které potřebujeme," uvedl. Připomněl též, že unie je připravena upravit politickou deklaraci definující, jaké si obě strany přejí vzájemné vztahy v budoucnosti. Jednání o nových vztazích mohou začít ihned po ratifikaci dohody o vystoupení.

Na propagandu EU jsem alergický, říká jeden z nejvlivnějších Čechů v Bruselu

sinfin.digital