ANALÝZA: Google čelí v Evropě největší porážce v historii. Jeho naděje pohasínají

Pro americkou společnost Google to byl velmi špatný týden. Během uplynulých dnů se objevily zprávy o tom, že cenzuruje výsledky vyhledávání v Rusku přesně tak, jak to po něm chce Moskva. Pro firmu, která podle šéfky českého Googlu „staví podnikání na hodnotách“, je to velmi špatný obrázek. Minimálně stejně špatný jako nedávné informace o vývoji vyhledávače, který by vyhověl nárokům čínských cenzorů. Možná ještě důležitější vývoj se ovšem odehrál během pátečního večera.

K jednacímu stolu v Bruselu kolem osmé hodiny večerní zasedli velvyslanci členských států EU, aby se pokusili rozhýbat jednání o unijní reformě autorského práva. Ta se momentálně nachází těsně za bodem zlomu, který představuje francouzsko-německá dohoda, jíž vlády obou zemí dosáhly minulý týden. Velvyslanci členských států měli v pátek večer tuto dohodu stvrdit, což se taky po překvapivě krátkém jednání podařilo.

Americké firmě Google či dalšímu monopolnímu hráči Facebooku hrozí, že budou muset platit vydavatelům, hudebníkům či filmařům za obsah, který používají. To se dosud neděje a u obou firem je to jeden z hlavních předpokladů ekonomického úspěchu posledních let. Podstatné v tuto chvíli nejsou ani tak detaily dohody, které se během jednání nijak významně neměnily, ale pozadí celého boje, jež ukazuje, že americkým monopolním firmám nestačí k úspěšnému lobbingu ani desítky milionů dolarů. Německá média totiž odhadují, že investice do lobbingu proti reformě autorského práva se přiblížila už stovce milionů dolarů.

Google v Rusku začal mazat výsledky vyhledávání. Jde údajně na ruku cenzorům

sinfin.digital