Mayová už jen posouvá hodinové ručičky a čeká na březen. Británie z EU možná vůbec neodejde

Eliška Kubátová

Jednání o brexitu se britské premiérce Therese Mayové bortí pod rukama už poměrně dlouho, včera ale utrpěla další tvrdou porážku. A opět na domácí půdě, když poslanci odmítli podpořit její snahu o dohodu nových podmínek brexitové dohody s EU. Mayové nezbývá, než dál přešlapovat na místě a počkat si přibližně na polovinu března. Všechny klíčová rozhodnutí totiž nejspíš padnou až v úplném závěru lhůty. Stát se pak může cokoliv včetně stažení celého plánu na odchod z EU. Šance, že z toho Mayová vyjde vítězně, je ovšem minimální.

Britská premiérka se na cestě za dosažením změn brexitové smlouvy, kterou se zbytkem Evropy sama vyjednala, dostává do slepé uličky. Dolní sněmovna ji sice koncem ledna pověřila, aby dohodu a především spornou irskou pojistku v unii upravila a nahradila ji „alternativními ujednáními“, včera ale britští poslanci obrátili a odmítli ji v těchto jednáních s Evropskou unií podpořit.  

Přestože bylo hlasování považováno za symbolické, pro evropskou sedmadvacítku je to jasný signál, že britští poslanci za Mayovou nestojí. Podle odborníka na Evropskou unii z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Ondřeje Mocka totiž ztratili víru, že je ještě možné vyjednat změny irské pojistky, kolem které se spory dlouhodobě točí. Důvodem je série drsných vzkazů z EU, která Británií opakovaně dává zcela jasně najevo, že se smlouva znovu otevírat nebude.

Němec: Za oponou výměny šéfa vojenské policie

sinfin.digital