„Nejlepší přátelé vás varují, probuďte se,“ vzkázal Mayové Rutte. S Junckerem řešila, kdy bude brexit

ČTK

lup

Evropská komise předpokládá, že Británie odejde z EU podle plánu 29. března. Dnešní schůzku předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Egyptě mluvčí EK označila za "dobrou a konstruktivní". Také uvedla, že pracovní jednání s Londýnem chce Brusel ukončit do březnového summitu EU.

"Dohodli se na nutnosti uzavření pracovní schůzky do summitu EU 21. března," řekla dnes ke schůzce Mayové s Junckerem mluvčí komise. Uvedla také, že v úterý budou v Bruselu jednat britský ministr pro brexit Steve Barclay a generální prokurátor Geoffrey Cox s unijním vyjednavačem Michelem Barnierem. Mayová se snaží EU přesvědčit k úpravě dohody s EU, aby prošla v britském parlamentu. EU se ale k otevření jednání o otevření textu dohody staví odmítavě.

Mayová, která je doma pod sílícím tlakem, dnes hovořila o brexitu s Junckerem na okraj summitu EU s arabskými zeměmi v egyptském Šarm aš-Šajchu. Mluvila též s kancléřkou Angelou Merkelovou, jíž podle agentury Bloomberg zopakovala, že odklad brexitu není řešením.

Britská premiérka hovořila v Egyptě i s nizozemským premiérem Markem Ruttem, který poté uvedl, že Británie podle něj směřuje k brexitu bez dohody. "Vaši nejlepší přátelé vás varují. Probuďte se. Tohle je realita," uvedl Rutte, který postup Británie v jednání označil za "náměsíčný".

sinfin.digital