Orbán v kampani spojoval Brusel a Sorose s podporou migrace. Komise teď odpovídá a odkryla karty

ČTK

lup

Evropská komise v pondělí zveřejnila podrobnou reakci na kampaň maďarské vlády, která spojuje předsedu EK Jeana-Clauda Junckera a miliardáře a filantropa George Sorose s podporou migrace a oslabováním ochrany hranic. Ve své nejnovější reakci komise zdůrazňuje, že neexistují žádné "tajné plány" na posílení migrace do EU a že rozhodnutí v této ani žádné jiné zásadní záležitosti nemohou být přijata proti vůli členských států a Evropského parlamentu.

Obsah maďarské kampaně EK již dříve označila za výmysly a "alternativní údaje", maďarský premiér Viktor Orbán ji ale navzdory kritice evropské pravice hájí s tím, že "odhaluje migrační plány bruselských byrokratů".

"Předložení faktů" jako reakci na maďarskou kampaň slíbil mluvčí unijní exekutivy Margaritis Schinas již minulý týden. V pondělí EK na svých webových stránkách zveřejnila v maďarštině text, který reaguje na hesla z maďarské plakátové kampaně. "I vy máte právo vědět, co je fakt a co je fikce," paroduje zveřejněný text ústřední heslo maďarské vládní kampaně.

Fuka: Oscary vyhrála pohádka o rasistovi, řádí korektnost, pořadatelé jsou k smrti vyděšení

sinfin.digital