Česko jde proti Bruselu. Odmítá ukončit mimořádné kontroly polského hovězího

ČTK

lup

Česko odmítne požadavek Evropské komise, aby do konce týdne ukončilo mimořádné kontroly hovězího masa z Polska. ČTK to řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. V příštím týdnu podle něj budou členské státy hlasovat, komise pak může ukončení mimořádných veterinárních opatření Česku přikázat. Od minulého čtvrtka se v Česku musí hovězí dovážené z Polska kontrolovat na salmonelózu.

V odpovědi pro EK české ministerstvo zemědělství vysvětlí, proč mimořádné kontroly zavedlo a že se nyní rušit nebudou, uvedl Semerád.

Podle serveru iROZHLAS.cz označila EK české kontroly dováženého polského hovězího za nepřiměřené, v dopise adresovaném českému ministerstvu zemědělství napsala, že opatření svým rozsahem neodpovídají incidentu, kdy byla v mase objevena salmonela. Polská televize Polsat uvedla, že EK nařídila Česku s mimořádnými kontrolami polského hovězího přestat do konce týdne.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od čtvrtka. Vyvolal je nález hovězího masa z Polska s bakteriemi salmonely. Dnes se v Česku objevilo i polské drůbeží maso se salmonelou.

sinfin.digital