Tisk o porážce Mayové: Zdrcující prohra v domě bláznů a flirt s katastrofou

ČTK

lup

Titulním stránkám britských listů dnes dominuje úterní hlasování o brexitové dohodě s Bruselem, kterou Dolní sněmovna opakovaně odmítla. "Dům bláznů" napsal list Daily Mail na adresu poslanců, kteří s velkou převahou hlasovali proti dokumentu. Další porážka pro (premiérku Theresu) Mayovou a pouze 16 dní do brexitu, konstatuje The Guardian. Daily Mirror poukazuje na chaos kolem případného brexitového odkladu a The Times na možnost rezignace Mayové.

The Guardian úterní dění popsal tak, že Mayová "chraplavým a skomírajícím hlasem" žádala Dolní sněmovnu o přijetí dohody, avšak výsledek je pro ministerskou předsedkyni "ponižující a zdrcující novou ranou a katastrofickou porážkou".

Daily Mirror poukazuje na nejistotu, která nyní Británii čeká. "Mayová se po další masivní porážce vzdala a ponechala národ na měsíce v chaosu," soudí list.

Podle Financial Times masivní odmítnutí dohody znamená, že Mayová už nad brexitemnemá kontrolu a její autorita je v troskách.

Probrexitový Daily Mail za viníky považuje poslance a Dolní sněmovnu označil za "dům bláznů". "Slíbili, že zajistí brexit, pro nějž Británie hlasovala, a bylo to v jejich moci. Včera (v úterý) večer však pohrdaví poslanci místo toho zvolili alternativu, kterou náš zoufající si národ uvrhli do chaosu," napsal Daily Mail.

ANALÝZA: Kdo vydělá na brexitu? Bonusy sklidí nejlépe připravené Nizozemsko, Česko zaspalo

sinfin.digital