Prohra Mayové je začátkem konce. Dva týdny před brexitem není jasno, dobré možnosti došly

Eliška Kubátová

Britská premiérka Theresa Mayová odešla z parlamentu opět s výpraskem. Poslanci v úterý podle očekávání znovu neschválili brexitovou dohodu. Zatímco Britové i zbytek Evropy si z titulních stran novin můžou přečíst o další tragédii a hazardu, leží před celou osmadvacítkou problém. Británie má EU opustit za pouhé dva týdny a na stole není žádný plán, jak z patové situace ven. Jistota je tu jediná: případné odložení brexitu o dva měsíce nic neřeší.

Jako zdrcující označují úterní porážku Mayové komentátoři i britská média, která si kladou otázku, co 16 dní před plánovaným odchodem z Evropské unie s nastalou situací. „Dům bláznů,“ napsal na konto Dolní sněmovny list Daily Mail – přesně tak si člověk při pohledu na rozdělený britský parlament připadá a rozladěná je i britská premiérka, která se ptá poslanců, co vlastně chtějí.

Počet poslanců, kteří se postavili proti dohodě, byl sice menší než v polovině ledna, kdy byla brexitová smlouva zamítnuta víc než 430 hlasy, ani tak si ale včerejší výsledek kabinet Theresy Mayové za rámeček nedá. Dohodu spolu s doplňky dojednanými na poslední chvíli včera podpořilo jen 242 zákonodárců, proti se jich postavilo celkem 391. Podle britských médií tak vláda přišla o kontrolu nad brexitem a dva týdny před plánovaným odchodem nejistota sílí na maximum.

Mayové volání o pomoc zabralo jen zčásti. Dohoda s Junckerem hned dostala ránu

sinfin.digital