Poslanci chtějí odložit brexit. Británie by mohla opustit EU až 30. června, Mayová uspěla

ČTK

jj

Britský parlament dnes schválil návrh vlády na krátký odklad brexitu. Kabinet chce o odložení termínu z 29. března na 30. června požádat Brusel v případě, že parlament do 20. března schválí dohodu o brexitu, kterou loni s Bruselem dojednala premiérka Theresa Mayová. Tuto dohodu už parlament ale dvakrát odmítl. Pro vládní návrh se vyslovilo 412 poslanců, proti jich bylo 202. 

Ačkoli ministerskou předsedkyni v její snaze získat odklad data brexitu podpořila přesvědčivá většina poslanců, její vlastní Konzervativní strana i sám kabinet mají v této věci dál protichůdné názory. Podle informací parlamentu dnes pro vládní návrh hlasovalo pouze 112 konzervativních poslanců a 188 jich bylo proti. Mezi těmi, kdo hlasovali proti odkladu byl například i ministr pro brexit Steve Barclay nebo ministryně pro mezinárodní rozvoj Penny Mordauntová. Zejména postoj Barclaye, který předtím vládní návrh ve sněmovně osobně obhajoval, považují komentátoři za důkaz, že kabenit je na pokraji rozpadu.

"Kabinet kolektivně odsouhlasil, že zdvojnásobí své odhodlání převést do praxe výsledek referenda o vystoupení z Evropské unie tím, že zajistí podporu pro (brexitovou) dohodu," uvedl po hlasování podle agentury Reuters mluvčí premiérky Theresy Mayové poté, co Dolní sněmovna podpořila její návrh na odklad odchodu z evropského bloku.

ANALÝZA: Kdo vydělá na brexitu? Bonusy sklidí nejlépe připravené Nizozemsko, Česko zaspalo

sinfin.digital