Špinavá dohra aféry Selmayrgate? Mocného úředníka spojili se sebevraždou právničky

ČTK

bel

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas dnes velmi silnými slovy odmítl článek francouzského listu Libération. List v dnes publikovaném textu spojil prosincovou sebevraždu právničky Komise Laury Pignataroové s kauzou, která se točí kolem vyšetřování okolností nástupu vlivného Martina Selmayra do funkce generálního tajemníka Evropské komise.

Němec Selmayr, dlouholetý spolupracovník šéfa komise Jeana-Claudea Junckera, se generálním tajemníkem EK stal loni v únoru. Okolnosti nebyly zcela standardní – na jediném zasedání kolegia komisařů byl jmenován zástupcem stávajícího generálního tajemníka, který o pár minut později rezignoval. Generální tajemník komise přitom přímo dohlíží na práci asi 30.000 úředníků aparátu Evropské komise.

Věcí se zabývali poslanci Evropského parlamentu i ombudsmanka EU Emily O´Reillyová. Ta na základě řady dokumentů došla k závěru, že kolem jmenování je řada pochybností, že se komise neřídila příslušnými procedurálními pravidly a že celá věc byla dopředu připravena. Komise její závěry odmítla.

Dohra skandálu Selmayrgate: Povýšení mocného úředníka bylo účelové, Komise nectila pravidla

sinfin.digital