Volební otřes v Nizozemsku. Zvítězili pravicoví populisté, koalice přišla v horní komoře o většinu

ČTK

lup

Nová pravicová populistická strana Fórum pro demokracii po útoku v Utrechtu překvapivě zvítězila ve středečních provinčních volbách v Nizozemsku. Výsledky těchto voleb určují také složení horní komory parlamentu, a premiér Mark Rutte tak v ní bude muset hledat podporu i mimo koalici pravého středu. Zisky si ve volbách připsala také strana Zelená levice, napsala agentura Reuters.

Volby se v Nizozemsku konaly pouhé dva dny poté, co byl zadržen muž tureckého původu podezřelý ze zastřelení tří lidí v tramvaji v Utrechtu. Motiv jeho činu je nejasný, vyšetřovatelé se ale stále více kloní k tomu, že šlo o teroristický útok. Ze střelby je podezřelý 37letý muž tureckého původu, který byl zadržen.

Podle předběžných výsledků provinčních voleb získalo euroskeptické Fórum pro demokracii, které v roce 2016 založil novinář Thierry Baudet, největší počet hlasů a podle nynějších propočtů by mělo v 75členné První komoře, obsadit stejný počet křesel jako Rutteho liberální Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD).

Návrat dětí džihádistů do Francie. Vláda se zdráhá, tak na ni udeřili právníci

sinfin.digital