Rakousko přes kritiku Bruselu škrtá cizincům dávky. Do boje o stamiliony vyrazili i Češi

Lucie Bednárová

Rakouská vláda odmítla kritiku Evropské komise kvůli krácení dávek pro cizince, kteří do země dojíždějí za prací, ale bydlí spolu s rodinami doma. Nový rakouský zákon je podle Bruselu diskriminační a dělí evropské občany na dvě kategorie. Vídeň s podobnou intepretací nesouhlasí a na svém postoji k pracovníkům z jiných zemí nechce nic měnit. Češi, kteří kvůli nové legislativě přijdou o stamiliony korun na přídavcích na děti, začali podávat na Rakousko žaloby. Obracejí se také na českou ombudsmanku.

„Několik lidí se na nás s tímto problémem obrátilo o radu,“ řekla redakci Iva Hrazdílková z úřadu veřejné ochránkyně práv. Tzv. indexaci rodinných dávek, kterou od 1. ledna letošního roku zavedlo Rakousko, napadla u rakouských soudů od té doby už zhruba tisícovka Čechů a Slováků, kteří v zemi pracují. Považují ji za diskriminační.

Opatření totiž počítá s tím, že cizinci ze zemí EU budou od rakouského státu dostávat přídavky ve výši, která odpovídá životním nákladům v jejich domovských zemích. Pro Čechy a Slováky to znamená podstatné snížení jejich rodinných rozpočtů. Podle informací české ambasády ve Vídni se opatření týká až 9 500 českých dětí.

Půr: Konec neomezené nadvlády Facebooku a Googlu nám umožní napravit některé chyby

sinfin.digital