Brexit je šance pro Česko. Firmy a lidi z Británie láká na levný život v srdci Evropy

Eliška Kubátová

Brexit zdaleka není jen politickým tématem. Už od roku 2016, kdy referendum vyvolalo na obou stranách Lamanšského průlivu šok, se na něj pečlivě připravuje i byznys. Stovky firem začaly zvažovat přesun svých aktivit z Británie na kontinent a unijní země vycítily příležitost. Evropskou jedničkou v lákání těchto společností se stalo Nizozemsko, naopak Česko podle některých ekonomů v tomto ohledu zaspalo, ale pozadu zůstat nechce. Jaká je aktuální situace? Jak pro INFO.CZ potvrzuje agentura CzechInvest, o možném přesunu jedná s desítkami společností. Nalákat se snaží i pracovníky, kteří ostrovy kvůli brexitu opouštějí.

Pokud bychom v Evropě hledali zemi, která dokázala z odchodu Spojeného království udělat atraktivní příležitost, bylo by to 17milionové Nizozemsko. To se rozhodlo, že si takto kompenzuje ztráty způsobené brexitem. Amsterdam nabízí britským firmám otevřenou náruč – vedení města vytvořilo krátce po referendu tým, který měl za úkol prezentovat ho jako metropoli s vysokou kvalitou života, silnou ekonomikou a ochotou obchodovat a podnikat v angličtině. Pomocnou ruku podal i zaměstnancům těchto firem, zajistil jim bydlení a místo ve školách pro jejich děti.

„Ačkoliv osobně brexit nepovažuji pro Evropskou unii jako celek za šťastné rozhodnutí, na kterém by ostatních 27 členů mohlo doslova ‚vydělávat‘, jsou samozřejmě státy, které svou připraveností a otevřeným přístupem dokážou způsobené škody minimalizovat, či v případě Nizozemska na odchodu Spojeného království naopak získat – a to tím, že přilákají řadu společností,“ řekla před nedávnem pro INFO.CZ ekonomka a analytička se zaměřením na Evropskou unii České spořitelny Tereza Hrtúsová.

ANALÝZA: Kdo vydělá na brexitu? Bonusy sklidí nejlépe připravené Nizozemsko, Česko zaspalo

sinfin.digital