Překvapení na Slovensku. Šefčovič se možná stane ministrem financí

urm

Eurokomisař Maroš Šefčovič, který odešel poražen z volby slovenského prezidenta, by se mohl stát novým slovenským ministrem financí. Píše o tom dnes slovenská agentura TASR s odvoláním na důvěryhodné zdroje. Úřad vlády otázky novinářů nijak nekomentoval, Šefčovičova mluvčí Renata Goldírová takovou nabídku pro svého šéfa popřela.

Slovenský premiér Robert Pellegrini dnes bude mít tiskovou konferenci s bývalým ministerským předsedou a šéfem Smeru Robertem Ficem. Oba by podle TASR měli oznámit, že uvolněný post ministra financí, který opouští Petr Kažimír, by měl na měsíc převzít sám Pellegrini. Kažimír se stane guvernérem slovenské centrální banky.

Pellegrini chce podle TASR post zastávat do doby, než Šefčovičovi skončí mandát v Bruselu, což se prakticky stane po volbách do Evropského parlamentu, které se konají v květnu. Fico tvrdí, že o novém ministrovi teprve rozhodne předsednictvo Smeru. „Je tu několik variant. Buď postavit nového ministra financí, úplně nového, vybrat někoho z vlády, nebo tuto práci může nějaký čas vykonávat premiér,“ řekl Fico už minulý týden.

sinfin.digital