Do brexitu zbývají už jen desítky hodin, Mayová hraje v Bruselu o vše

Lucie Bednárová

Možná jde o poslední summit, kterého se budou účastnit Britové jakožto plnohodnotní členové EU. Dost možná ale také ne. V Bruselu dnes večer začal mimořádný summit Evropské unie, na němž lídři evropské sedmadvacítky rozhodují o další žádosti Londýna o odložení brexitu. Podobně jako před třemi týdny se i dnes v obrovské hale tísnily stovky novinářů z celé Evropy. Některé přítomné zachvacovaly pocity nostalgie, že po odchodu Britů už nic nebude jako dřív, jiní se raději pragmaticky připravovali na dlouhou noc plnou čekání a neustálého spekulování nad možnými závěry. 

Ani diplomaté, kteří připravovali dnešní vrcholné setkání, si netroufnou předpovídat, jak dlouhá mohou jednání být. „Na nic bych nesázel,“ řekl mi jeden z nich před otevřením tiskového centra v budově Evropské rady dnes dopoledne.

Podobné obavy měli i někteří politici, kteří pár hodin na to začali postupně přijíždět na summit. „Doufám, že to zase nebude trvat osm hodin,“ utrousil na červeném koberci před vlajkami všech osmadvaceti států český premiér Andrej Babiš.

Brexit je šance pro Česko. Firmy a lidi z Británie láká na levný život v srdci Evropy

sinfin.digital