Britové volí zastupitelstva. Konzervativcům hrozí výprask, voliči Mayové spočtou brexit

Eliška Kubátová

Volby do místních zastupitelstev nebývají událostí, která by byla v zahraničí zvlášť sledovaná a zájmu se většinou netěší ani u samotných Britů – v porovnání s parlamentními volbami volební účast dosahuje zhruba kolem poloviny. Dnešní volby do více než 250 britských zastupitelstev jsou ale jiný případ. Pro britské voliče to bude první příležitost ukázat, jak moc jsou nespokojení s brexitovým vyjednáváním a stavem rozštěpené britské politické scény. Komunální volby tak budou jakýmsi lakmusovým papírkem podpory konzervativců a podle očekávání to pro stranu premiérky Theresy Mayové nebude hezké vysvědčení.

„Není otázkou, zda to bude bolet, ale jak moc,“ komentuje dnešní hlasování bruselský server Politico

Obyvatelé ostrovního království jsou po dvou letech nejistého vyjednávání s Bruselem unavení, původní termín odchodu Británie z Evropské unie se nepodařilo naplnit a po dalším odsunutí brexitu se země navíc bude muset účastnit květnových voleb do Evropského parlamentu, kterým se podle původního plánu měla vyhnout.

Zmatený vývoj kolem brexitu se tak na výsledku voleb jistě odrazí. „Mnozí voliči budou motivováni čistě lokálními problémy, brexit ale zůstává dominantním politickým tématem,“ píše britská BBC.

Brexit je šance pro Česko. Firmy a lidi z Británie láká na levný život v srdci Evropy

sinfin.digital