Bannon evropské tažení nevzdává. V klášteře u Říma si chce vychovat nové hvězdy populismu

Eliška Kubátová

Jsou to už dva roky, byl Steve Bannon – někdejší pravá ruka Donalda Trumpa a hlavní strůjce jeho úspěchu – nucen opustit Bílý dům. Muž, který se s americkým prezidentem nerozešel zrovna v dobrém, nedlouho poté přesměroval svou pozornost na Evropu. Loni s velkou pompou představil nadaci The Movement, která měla před volbami do Evropského parlamentu posílit a sjednotit populistické, krajně pravicové strany na starém kontinentu. Úspěch se nedostavil a klíčoví politici samozvaného génia politického populismu odmítli. Bannon to teď zkouší znovu. Nedaleko Říma hodlá otevřít akademii, která má vychovat nové hvězdy evropské populistické konzervativní politiky.

Plány na vznik Akademie židovsko-křesťanského západu – jak se má škola oficiálně jmenovat – Bannon ohlásil už začátkem roku. Nyní přípravy dokončuje a otevřít chce ještě letos. Školu, která má být evropským centrem pro výchovu nových kádrů pravicového populismu, Bannon buduje ve městečku Anagni asi hodinu cesty od Říma – přesněji v kamenném klášteře Trisulti, který víc než osm set let obývali mniši.

Nová etapa podle očekávání vyvolává různé reakce. „Pro nás je Trisulti zvláštním místem – je to klíč ke kulturní identitě této oblasti… Musíte respektovat historii tohoto místa. Nemůžete ho dát těm, kteří mají opačnou ideologii,“ říká pro list Financial Times Letizia Roccaseccaová – jedna z místních aktivistek, která společně s dalšími obyvateli regionu a některými politiky bojuje za to, aby byly Bannonovy plány na přebudování kláštera zmařeny.

ANALÝZA: Salvini utužuje vztahy s Orbánem. Chce s ním ovládnout europarlament

sinfin.digital