Hlavou proti zdi. Mladý rakouský kancléř chce odpískat Lisabonskou smlouvu

Lucie Bednárová

Lisabonské smlouvě, podle které se deset let řídí fungování Evropské unie, odzvonilo a potřebuje vyměnit – to je zásadní vzkaz, se kterým na čtvrteční summit lídrů sedmadvacítky zamířil mladý rakouský kancléř Sebastian Kurz. Je to do velké míry předvolební rétorika, ale nebýt jeho, sotva by si čtvrteční schůzky v rumunském Sibiu někdo všimnul. Teď je na Kurzovi, aby svou vizi „nové a omlazené“ unie obhájil před starou Evropou, kde podobné úvahy vyvolávají zděšení.

„V Evropě potřebujeme změnu, aby byla lépe připravená na budoucnost. Stávající smlouva už nenabízí odpovědi na výzvy dneška“ – takto Kurz před několika dny zahájil na twitteru své tažení za novou Evropu. „Pokud chceme moderní a konkurenceschopnou Evropu, potřebujeme opravdovou změnu,“ burcoval ještě včera před neformálním setkáním lídrů evropské sedmadvacítky v rumunském Sibiu. Na tuhle schůzku Kurz nejel s žádným menším cílem, než svoji vizi evropským lídrům náležitě představit.

Rakouský kancléř si k tomu vybral skvělý moment: Summit byl od začátku prezentovaný jako setkání, na které se státníci budou bavit o budoucnosti EU a o agendě na příští roky. Je ale před volbami a nikomu se žádné konkrétní plány osnovat nechce, což se odrazilo i v obecné deklaraci na závěr summitu, který žádný zásadní posun nepřinesl. V takové atmosféře Kurzovy vize zarezonovaly o to víc.

ANALÝZA: Salvini utužuje vztahy s Orbánem. Chce s ním ovládnout europarlament

sinfin.digital