Trump si pozval soupeře Čaputové na palubu Air Force One. Přivede plyn z USA na Slovensko?

urm

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, jenž před několika týdny prohrál volební klání se Zuzanou Čaputovou, která se již brzy stane prezidentkou Slovenska, je na oficiální návštěvě Spojených států, v rámci níž spolu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem slavnostně otevřel nový terminál na vývoz zkapalněného plynu do Evropy. Do Hackberry, kde se terminál nachází, přepravil politiky prezidentský speciál Air Force One. Šefčovič tak byl zřejmě prvním zahraničním státníkem, který se na palubě prezidentského Boeingu objevil během Trumpova funkčního období.

„Evropská unie a Spojené státy jsou partnery a spojenci, přičemž otevřením terminálu v Louisianě startujeme novou etapu v naší strategické spolupráci,“ uvedl Šefčovič. „Terminál Cameron LNG má přispět i k vyšší energetické bezpečnosti EU včetně Slovenska, protože i nám se obohatí nabídka plynu,“ dodal.

Pro Trumpa je téma vývozu zkapalněného plynu dlouhodobě důležité. V minulosti opakovaně kritizoval Německo kvůli stavbě plynovodu Nord Stream 2, který přivede další plyn z Ruska do Evropy. Závislost EU na dovozu ruského plynu tak ještě vzroste, což má i v Evropě řadu kritiků. 

Volby měl za zbytečné, teď je chce vyhrát. Stranu Čaputové povede podnikatel, který nesnášel politiku

sinfin.digital