Krajní pravice z migrantů tolik nevytěžila. Střety v parlamentu zesílí, postoj k migraci ale nezvrátí

Eliška Kubátová

ANALÝZA | Migrace byla bezpochyby jedním z největších témat proběhlých voleb do Evropského parlamentu. Řadě pravicových stran v čele s italskou Ligou Mattea Salviniho se z nedávné migrační krize podařilo hodně vytěžit a ve volbách slavily nemalé zisky, v celoevropském kontextu nicméně nebyly tak velké, jak se původně očekávalo. Strach z migrace už není tak horkým tématem, jako tomu bylo v době vrcholící krize, to však neznamená, že téma migrace zcela vymizelo a nový europarlament se mu už nebude věnovat. Střety o migraci v novém europarlamentu zesílí, dosavadní postoj se ale měnit nebude.

Volby „budou referendem o migraci“, prohlásil před dvěma týdny v televizní debatě  Jordan Bardella – volební lídr francouzského Národního sdružení Marine Le Penové. Volební výsledky naznačují, že pro jeho stranu ono „referendum“ dopadlo dobře. Národní sdružení totiž předstihlo proevropské hnutí Emmanuela Macrona a se ziskem 22 křesel volby ve Francii vyhrálo.

Jako jednoznačný vítěz z voleb odchází také protiimigrační Liga italského ministra vnitra Mattea Salviniho, která obdržela 34 procent hlasů a v novém europarlamentu obsadí 28 křesel – v minulém volebním období přitom měla Liga jen pět poslanců. Na protiimigrační sentiment vsadila řada dalších stran včetně španělského Voxu, za který se do Evropského parlamentu dostali tři jeho členové. To sice není nijak závratný výsledek, pro Španělsko, které bylo po ukončení Frankova režimu vůči nárůstu krajní pravice imunní, to je ale i tak nová situace.

Urychlí eurovolby konec Merkelové? Výsledek může zahýbat vládní koalicí, SPD čelí ponížení

sinfin.digital