V italské vládě si jdou po krku, spory prohloubí i střet s Bruselem. Salvini má ale navrch

Eliška Kubátová

Italská koaliční vláda Hnutí pěti hvězd (M5S) a Ligy Mattea Salviniho udělala první krok k překonání vzájemných rozporů. Po týdnech nevraživosti v úterý oznámila, že dosáhla kompromisu na jednom ze sporných bodů. Podle agentury Reuters rozhádané strany převedla k jednacímu stolu výhrůžka premiéra Giuseppe Conteho, že složí funkci, pokud se situace neuklidní. Bezprostřední pád vlády tedy prozatím – zdá se – nehrozí. To se ale může rychle změnit. Evropská komise ve středu doporučila zahájit vůči Itálii disciplinární řízení ohledně rostoucího státního dluhu, který porušuje pravidla EU. Zatímco Salvini vyzývá k ignoraci Bruselu, Conte dal najevo ochotu podřídit se fiskálním pravidlům. 

Vládní spolupráce mezi Hnutím pěti hvězd a Ligou Mattea Salviniho byla od počátku „sňatkem z rozumu“, který nikdy příliš neklapal. Po evropských volbách ale měsíce hádek přerostly v otevřenou slovní válku, která dovedla premiéra Giuseppe Conteho k důraznému varování – pokud se vzájemné spory vládních stran neuklidní, vzdá se premiérského křesla.

Nutno připomenout, že ještě před rokem mělo Hnutí pěti hvězd nad Salviniho Ligou výrazně navrch. V loňských parlamentních volbách M5S volilo 32 procent lidí a bylo hlavním vedoucím článkem nově složené koalice, který určoval budoucí směřování vlády. V posledních měsících, během nichž se Salvini stával stále populárnějším, se ale karta začala obracet. Květnové volby do Evropského parlamentu pak Salviniho sebevědomí jen utvrdily – Liga totiž získala téměř dvojnásobek zisku M5S, které skončilo až třetí.

Krize nabírá na obrátkách. Konec Merkelové je po rezignaci šéfky SPD zase o krok blíž

sinfin.digital