V eurovolbách slavil, minulý týden ale narazil. Jaký bude osud Farage a Brexit Party?

Eliška Kubátová

Volby do Evropského parlamentu vynesly Stranu pro brexit Nigela Farage na politický vrchol. Hlasování, kterého se Britové původně neměli vůbec účastnit, Farageova strana drtivě vyhrála a zatímco vládní konzervativci nedosáhli ani na deset procent, Brexit Party obdržela skoro třetinu odevzdaných hlasů. Sebevědomí, které nabral v evropských volbách, však Farageovi srazily doplňovací volby ve východoanglickém městě Peterborough, které se konaly minulý týden. Strana pro brexit navzdory očekávání nezvítězila a Farage ještě před vyhlášením výsledků zmizel zadním vchodem. Jaké jsou vyhlídky jeho brexitové partaje?

Po drtivém vítězství v evropských volbách jen málokdo pochyboval o tom, že v Peterborough Brexit Party vyhraje. Ty se konaly minulý čtvrtek poté, co tamní labouristická poslankyně skončila kvůli tomu, že lhala policii ohledně pokuty za rychlou jízdu. Navzdory skandálu ale labouristé vyhráli.

Výhra labouristů sice byla velmi těsná – kandidátka Lisa Forbesová získala jen o 683 hlasů víc než zástupce Farageovy strany – přesto je to pro Brexit Party rána, která o náladách v britské společnosti leccos vypovídá. Výsledek je pro Farage o to zdrcující, že ve městě Peterborough v referendu před třemi lety hlasovalo pro brexit přes 60 procent obyvatel.

Rusko je jako podvodné kasino, kde není šance vyhrát, říká pro INFO.CZ nejvlivnější ruský bloger

sinfin.digital