Migrační „kvóty“ opět na scéně. Itálie chce uprchlíky rozmístit po Evropě, jaké má šance?

Eliška Kubátová

Otázka přerozdělování žadatelů o azyl se opět dostává do centra pozornosti evropských politiků. S novým plánem, který mimo jiné obsahuje i návrh na přerozdělování běženců, přichází italská vláda a tématem je i v Bruselu. Vzhledem k aktuální politické konstelaci v unii se jeví jako utopie. Situace ve Středomoří se však vyhrocuje a ke vzniku koalice zemí ochotných přijímat žadatele o azyl vyzývá i německá diplomacie.

„Potřebujeme strukturovaný a trvalý mechanismus pro přerozdělování migrantů… Nemůžeme už dál rozhodovat případ od případu a pokaždé hledat nějaké nouzové řešení,“ řekl v neděli pro deník Corriere della Sera italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi.

Otázka, která před pár lety v době vrcholící migrační krize vrazila mezi země Evropské unie klín, se tak začíná znovu vracet. Podle Milanesiho není možné, aby tíhu spojenou  s migrací nesly jen státy na jihu Evropy, jako je právě Itálie, Španělsko a Řecko. „Potřebujeme strukturovaný, stabilní mechanismus… Migranti se snaží dostat do Evropy, ne do Itálie, na Maltu nebo do Řecka,“ dodal ministr italské vlády.

Lagardeová zkrotí ekonomické hříšníky, lákání Česka do eurozóny bude silnější, říká Zahradník

sinfin.digital