Nejtvrdší grilování v historii. Europoslanci mohou odmítnout hned několik kandidátů von der Leyenové

Milan Rokos

V Bruselu dnes začíná „grilování“ budoucích eurokomisařů. V ohrožení je v týmu Ursuly von der Leyenové hned několik jmen, zástupci Rumunska a Maďarska dokonce kvůli střetu zájmů narazili už v právním výboru europarlamentu. Snadnou pozici nebude mít ani kandidátka na jeden z klíčových postů, Francouzka Sylvie Goulardová.

Nejméně 25 otázek bude od pondělí až do 8. října čekat na každého z budoucích členů Evropské komise. Tradiční „grilování“ kandidátů na eurokomisaře bude letos zřejmě nejtvrdší v historii – hned několik kandidátů čelilo či čelí vyšetřování unijním protikorupčním týmem OLAF, jednotlivé frakce navíc odmítly dohodu o neútočení na své kandidáty. Bývalá německá ministryně obrany von der Leyenová tak může v listopadu převzít unijní exekutivu značně oslabená.

„Nemyslím si, že by letošní grilování bylo více politizované než jindy, alespoň co se týče soubojů politických frakcí. Nejtvrdší v historii ale může být ve svém výsledku, tedy tím, že bude odmítnut největší počet kandidátů. Tentokrát je tam poměrně dost lidí, kteří mají nějaký škraloup. Je jich celkem pět,“ myslí si politolog Jan Kovář z Ústavu mezinárodních vztahů.

Rakousko míří ke koalici lidovců a Zelených. Bude to vláda, kde sedí neviditelná Greta, říká novinář

sinfin.digital