Jak se vyrovnat s jet lagem? Samotná úprava spánkového režimu vás nespasí

IvM

Pokud už jste absolvovali let, který vás dopravil za několik časových pásem, nejspíše jste se ani vy nevyhnuli takzvanému jet lagu. Proti tomu, aby vás přirozený biorytmus nevyřadil na několik dní z provozu, se dá poměrně úspěšně bojovat. Začít ale musíte dřív, než si myslíte.

Jak se jet lag projevuje?

Jet lag člověka postihne v případě, pokud je z nějakého důvodu narušený jeho přirozený biorytmus. Tedy pravidelné střídání dne a noci. To ovlivní hlavně jeho spánkový režim a tím pádem i vše ostatní.

Pásmová nemoc, se nejčastěji projevuje vyčerpaností, bolestí hlavy, nespavostí, dezorientací nebo žaludečními potížemi, přidružit se ale samozřejmě mohou i další problémy, jako je neschopnost se soustředit. Výše zmíněné potíže se mohou sice projevit i při dlouhém nočním letu, během něhož nepřekročíte žádné časové pásmo, většinou ale velmi rychle odezní.

S nefalšovaným jet lagem se setkáte až v případě, kdy překročíte tři a více časových pásem. Pokud jich během letu překročíte méně než šest, vaše adaptace nebude probíhat příliš dlouho, pokud jich ale bude víc, připravte se na to, že se vaše tělo hned tak nepřizpůsobí. Záleží také na tom, na jakou světovou stranu cestujete. Pokud letíte na západ, je větší pravděpodobnost, že jet lag vůbec nezaznamenáte nebo bude jeho průběh přijatelnější. Na druhé straně cesta na východ s sebou přinese znatelně horší příznaky.

sinfin.digital