Jak to chodí na letišti: Přijeďte s velkým předstihem a připravte se na několik kontrol

IvM

Nelétáte často a prakticky vždycky zapomenete, jak to vlastně na letišti chodí? V podstatě se ale není čeho bát. Pokud si doma nezapomenete cestovní doklad a máte rezervovanou letenku, neměl by vás na letišti potkat žádný větší zádrhel.

Jak najít správný terminál?

Před cestou na letiště není třeba panikařit. Určitě narazíte na ochotný personál, který vám se vším pomůže. Pokud navíc letíte s cestovní kanceláří, nemusíte se starat téměř o nic. Pokud cestujete na vlastní pěst a letenku jste si rezervovali online, pro jistotu si vytiskněte potvrzení, nepochybně na něm budou i údaje o tom, kdy začíná check in, boarding a přesný čas odletu.

Na letiště dorazte minimálně dvě hodiny před plánovaným odletem, zvláště pokud nelétáte často, uvítáte čas na zorientování. Jako první musíte zjistit, z jakého terminálu odlétáte. Na pražském letišti jsou jen dva, tedy za předpokladu že neletíte soukromým letadlem. Terminál 1 slouží k mezikontinentálním letům, včetně letů do Velké Británie nebo Irska. Z terminálu 2 pak startují letadla zpravidla do schengenského prostoru.

Check-in (odbavení)

Pokud už bloudíte správným terminálem, musíte najít správnou odbavovací přepážku (check-in desk). Tam vám nejen zváží a označí zavazadlo, které pak samostatně doputuje do útrob letadla, ale také vám po předložení cestovního dokladu – pasu nebo občanského průkazu – vydají palubní lístek. Jestliže váš let není přímý, raději se ujistěte, že vaše zavazadla dorazí až do cílové destinace. Může se totiž stát, že si je během mezipřistání budete muset vyzvednout a znovu odbavit sami.

sinfin.digital