Aplikace na cesty. Co si stáhnout do mobilu, než vyrazíte na dovolenou

Ondřej Novotný

Pokud si kupujete zájezd u cestovní kanceláře, nejspíš se bez nich obejdete. Ale v případě cestování na vlastní pěst vám některé šikovné aplikace v mobilu mohou ušetřit mnoho trápení, hledání a vyptávání se. Podívejte se na náš výběr programů, které budou v chytrém zařízení na cestách neocenitelné.


Mapy a překladače

Základní pomůckou na cesty jsou dvě aplikace od Googlu. Především mapy, které byste si vždy měli v předstihu uložit offline, abyste se pak snadno rozkoukali i bez internetového připojení. Díky GPS se jednoduše zorientujete a podle názvů snadno vyhledáte vše, co potřebujete. V offline módu navíc vidíte i základní hodnocení podniků, tudíž máte lepší představu, kam zajít a čemu se vyhnout.

Při cestách po exotičtějších lokacích se vám podobně bude hodit i Google Translate. Také do něj lze stáhnout offline některé slovníky, díky čemuž si poradíte třeba i ve vietnamských horách, kde místní angličtinou obvykle příliš nevládnou.

Vhod přijde jistě i aplikace XE Currency, přes ní můžete snadno převádět peníze mezi všemi možnými měnami. Funguje i offline, ovšem nejprve si do ní musíte kurzy stáhnout. Její databáze je opravdu robustní, a tak přijde vhod, ať už míříte do USA, na Filipíny či do Thajska.

WiFi

Mnohdy vám však offline režim stačit nebude. Shánět wi-fi v neznámých krajích může být dobrodružný až otravný proces, a tak se hodí aplikace WiFi Map, která nabízí přehled o asi 100 milionech bezdrátových sítí po celém světě (včetně hesel). V bezplatné verzi můžete vyhledávat jen ve vašem okolí, zatímco v placené si lze stáhnout dopředu místa, kam se zrovna chystáte.

sinfin.digital