Letní teploty naměříte v Chorvatsku i na konci září. Kdy je ideální vyrazit na dovolenou?

Info.cz

Když si plánujete dovolenou více než týden dopředu, musíte se smířit s faktem, že co se počasí týče, musíte se spolehnout na matku přírodu. Ač se meteorologové snaží, více než pár dní dopředu opravdu nevidí. Chorvatsko ale patří mezi země, které jsou v tomto ohledu poměrně milosrdné a nemusíte se tak bát, že vám celých 14 dní vaší dovolené proprší. 

Ač má většina z nás Chorvatsko spojené především se spalujícím sluncem a azurovou oblohou, podnebí této země je o poznání rozmanitější. Vnitrozemí a severní část Chorvatska na rozdíl od jižního pobřeží ryze středomořské rozhodně není. Pokud tedy toužíte po teplém moři a rozpálených plážích, měli byste hledat cílovou destinaci přibližně od ostrova Krk směrem na jih. Jestliže dáváte přednost například turistice a tropické teploty k dovolené nepotřebujete, budou vám vyhovovat spíše severní oblasti Chorvatska.

I přesto, že je počasí nevyzpytatelné, můžete jít štěstí trochu naproti a vytipovat si oblasti, kde je počet slunečných dnů nejvyšší. Mezi takové oblasti patří především ostrovy Hvar a Vis. Jižní část Chorvatska na tom ale není o moc hůř.

Počasí v Chorvatsku v květnu a v červnu

Jestli si chcete prodloužit léto a do Chorvatska vyrazit ještě předtím, než turistická sezona propukne naplno, na tropické „třicítky“ zapomeňte. Jaro ale přesto bývá teplejší, než na jaké jsme zvyklí z Čech. V květnu se teploty obvykle pohybují kolem 20 až 25 stupňů Celsia, počítat ale musíte i s tím, že dešťové srážky vás mohou potkat častěji než v létě.

sinfin.digital