Slavnosti škeblí i závody plachetnic. Kam v Chorvatsku zamířit, když vás omrzí pláže?

Info.cz

Někomu stačí strávit týden nebo dva na pláži vedle hotelu, někdo ale k plnohodnotnému odpočinku potřebuje především nové zážitky. Kromě toho, že v Chorvatsku můžete navštívit nespočet krásných přírodních lokalit a historických památek, můžete také vyrazit na spoustu akcí, které baví nejen místní, ale také turisty.

Slavnosti škeblí a lanýžů

„Dan brganje Betina“ slaví na ostrově Murter už téměř půl století. Každý rok, vždy první týden v srpnu, se městečko Betina promění v jednu velkou kuchyni, kde můžete ochutnat tamní škeble. Dříve byl součástí slavnosti i samotný lov měkkýšů, ten byl ale před nedávnem zakázán. Spokojit se tak musíte jen s ochutnávkou a doprovodným, ale velmi pestrým, programem.

Jedinečnou atmosféru nabízí místním i turistům slavnost jménem Subotina v Buzetu. Právě tam můžete ochutnat jednu z nejdražších surovin světa. Oblast kolem Buzetu je totiž proslulá lanýži a na slavnosti si jich můžete užít do sytosti. Nebo do té doby, než vám dojdou peníze.

Regaty

Pokud si chcete užít spíše akce, které jsou spojené přímo s mořem, nic vám v tom nebrání. V Chorvatsku jich je pochopitelně spousta. Vyrazit můžete například na regatu „Fiumanka“, která se každoročně koná ve městě Rijeka. Závody plachetnic a bohatý doprovodný program si letos budete mít možnost prohlédnout od 7. do 9. června. Regatu si ale můžete užít například i 17. června v malebném prostředí u ostrova Pašman.

sinfin.digital