Tajemný Vietnam. Jak si užít zemi milionů motorek, přírodních krás a výborné kávy

Ondřej Novotný

Vietnam se zejména mezi mladšími cestovateli stává stále populárnější destinací. Aby ne: uspokojí milovníky přírody, plážové typy i fanoušky historie - a ke všemu je v něm pro našince velmi levno. Pár desítek korun dáte i za vynikající vietnamská jídla, která by vás v Česku vyšla podstatně dráž.

Cesta do Vietnamu obvykle začíná v Hanoji (připravte se, že si musíte dopředu vyřídit víza). Největší kouzlo hlavního města spočívá v jeho atmosféře: konkrétní cíl mít netřeba, stačí jen bloumat uličkami starého města a vnímat roztodivnost barev i vůní. Ulice jsou plné prodejců, kteří vás budou lákat do svých stánků; pořídit v nich můžete prakticky všechno. V každé ulici se soustřeďuje jeden druh zboží - a tak jednou potkáte lékárníky, jinde řezníky a vedle třeba obchody s optikou.

V Hanoji pořídíte i všechny vietnamské lahůdky - ať už pokrmy jako pho, bun cha, banh mi, bun bo nam bo nebo výbornou vietnamskou kávu, takzvané ca phe. Dávají se do ní žloutky z vajec a kondenzované mléko a chutná skvěle.

Stejně tak jako umí být Hanoj kouzelná, dokáže být ale i otravná a stresující. Prohání se v ní pět milionů motorek. A kdo ji nemá, je na druhé koleji. Možnosti chodců jsou minimální. Chodníky jsou plné zaparkovaných motorek, v rušných hodinách se po nich i jezdí. Přejít silnici vyžaduje skutečně odvahu. Nekonečné proudy motocyklů se valí z obou stran - a vy musíte zkrátka vykročit a doufat, že řidiči zastaví. Nebo aspoň přibrzdí.

Po stopách války

sinfin.digital