Jedete o víkendu na dovolenou? Připravte se při cestě na jih na kolaps, kolony budou i cestou od moře

ČTK

raz

Na středoevropských dálnicích budou o nadcházejícím třetím prázdninovém víkendu vznikat dlouhé zácpy. Postiženy budou především tahy směrem na jih, na kolony se ale musí připravit i lidé, kteří se od jižních moří budou vracet zpět domů, varovaly autokluby Německa (ADAC) a Rakouska (ÖAMTC) i český BESIP. Sobotou začínají prázdniny v nejlidnatější německé spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku a části Nizozemska, což podle ADAC každoročně působí v prázdninové dopravě problémy.

Kromě jihoněmeckých spolkových zemí Bavorska a Bádenska-Württemberska budou mít od víkendu školáci prázdniny už v celé střední Evropě včetně Česka, Rakouska, Polska a Slovenska.

"Kdo se vydá tento víkend na dovolenou, zjistí, že jsou prázdninové trasy beznadějně přetížené," uvedl německý autoklub ADAC. Prázdniny totiž začínají v osmnáctimilionovém Severním Porýní-Vestfálsku a části Nizozemska, očekávat se ale dá i druhá vlna cest na dovolenou ze severoněmeckých spolkových zemí včetně Berlína.

"Kdo může, měl by zvolit klidnější alternativní trasy, nebo si vybrat na cestu jiný den mimo víkend," doporučil německý autoklub a zároveň varoval, že se kolonám na dálnicích nevyhnou ani řidiči, kteří se budou z jihu Evropy z dovolené vracet.

Obzvlášť komplikovaná situace v dopravě bude podle ADAC v okolí velkých měst. Čeští řidiči, kteří na jih Evropy vyrazí přes Bavorsko, by se měli připravit na kolony na obchvatu Mnichova, na dálnici A8 mezi Mnichovem a rakouským Salcburkem a na dálnici A9 mezi Mnichovem a Norimberkem.

Jak upozornil BESIP, začala se navíc od pondělí část dálnice A8 mezi exity Traunstein a Bad Reichenhall od 21:00 do asi 5:00 hodin uzavírat kvůli rekonstrukčním pracím. Omezení potrvá do pátku 20. července.

sinfin.digital