Bez cestovních dokladů se dítě v zahraničí neobejde. Co musíte stihnout před odjezdem vyřídit?

Info.cz

Dnes už si se jménem potomka ve vlastním pase nevystačíte. I dítěti, kterému ještě nebylo ani 15 let, musíte před cestou do zahraničí pořídit vlastní doklady. Někdy ale nemusí stačit ani to. Co všechno je dobré zařídit před dovolenou s dětmi?

Pas pro dítě

Dnes už musí mít děti stejně jako dospělí své vlastní cestovní doklady. Vycestovat z České republiky mohou na pas, ale také na občanský průkaz. Na občanku dítě vycestuje samozřejmě jen do států Evropské unie a Norska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Islandu, Makedonie, Albánie nebo Švýcarska. Do všech ostatních zemí už dítě bez pasu nepustí.

O dětský pas musí požádat rodič nebo zákonný zástupce dítěte a to na obecním úřadu s rozšířenou působností. Ale pozor, dítě na úřad musíte vzít sebou, stejně jako váš občanský průkaz a originál rodného listu dítěte. Pas vám úřad vystaví do 30 dnů, v tomto případě zaplatíte správní poplatek 100 korun. V případě, že požádáte o zrychlené vyřízení, můžete si pas vyzvednout už za 6 pracovních dní, počítejte ale tím, že za něj zaplatíte 2000 korun.  

Dětský pas sice platí celých pět let, není dobré se ale na tuto lhůtu spoléhat. Dítě si totiž musí být s pasovou fotografií podobné, což v podstatě znamená, že budete muset o nový doklad žádat mnohem častěji.

sinfin.digital