Cesta do Indonésie: Jak jsme vylezli na Mt. Rinjani

Lubomír Chudoba

Minulý rok jsem se vydal s mojí maminkou navštívit mého bratra do Singapuru, kam se před pár lety odstěhoval i s rodinou. Jelikož nejsem úplně městský člověk, rozhodli jsme se využít levných přeletů v této části Asie a vyrazili jsme na Lombok zdolat úchvatnou sopku Mt. Rinjani.

Již po příletu na ostrov na nás překvapilo, o jak turistickou oblast jde. Ano, je to vedle Bali, kam se sjíždí všichni cestovatelé světa toužící po odpočinku. Ale od několika zdrojů jsem měl informaci, že Lombok je mnohem méně turistický než její západní bratr. V tom případě bych nechtěl vidět, jak to na Bali musí vypadat!

Poté se objevuje náš guide s kuchařem, vyrážíme nakoupit suroviny a jedeme směr úpatí Rinjani. Zde se zastavujeme v místní kanceláři vyřídit dokumenty a po chvíli už bereme batohy a vyrážíme na dvoudenní výšlap. První část ubíhá poměrně rychle, nejde se do velkého kopce, náš průvodce se trochu trápí, protože to je letos prý jeho první výšlap. A cigarety na každém kilometru mu taky asi nepřidaly. Po chvíli se začne cesta zvedat kolmo na sopku a tady nás čeká ten nejnáročnější úsek.

sinfin.digital