Nepanikařte, nehrajte mrtvého a nemočte do vody. 8 tipů, jak přežít útok žraloka

Info.cz

V egyptském dovolenkovém resortu Marsá Alam včera zemřel 41letý Čech. Nestal se obětí zákeřné nemoci, nebo teroristického útoku, ale podlehl údajně zraněním, které mu způsobil žralok. Dá se podobnému útoku bránit, nebo bývá setkání s predátorem s charakteristickou horní ploutví většinou smrtelné?

Pravděpodobnost, že člověk přijde do střetu se žralokem, je poměrně malá. Podle údajů CNN je šance na útok žraloka jednu ke 11,5 milionu. Nejčastěji zatím útočili mořští dravci u pobřeží Spojených států a Austrálie. Pokud byste ale žraloka zahlédli i při relaxaci ve vlnách Středozemního moře, je vhodné znát několik postupů, které vám v tomto případě mohou zachránit život.

Do vody choďte převážně přes den

Žraloci jsou údajně nejaktivnější časně ráno a nebo naopak po setmění. Přestože plavání v záři měsíce může být romantické, výrazně tím zvyšujete šanci, že se ve vlnách potkáte s nějakým mořským dravcem.

Vyhněte se rybářským lodím

Nebezpečné může být také zdržovat se ve vodě poblíž lodí s rybáři. Žraloci totiž velice dobře dokáží vycítit ve vodě krev, a proto je to často táhne k lodím u kterých ve vodě na háčku zápasí menší ryby o život. Kde je krev, cítí žraloci potravu.

Na toaletu si dojděte na pevninu

Žraloci dokáží údajně vycítit nejen krev, ale i jiné tělní tekutiny a není proto vhodné vykonávat potřebu přímo do vody, protože tím můžete pozornost dravce přilákat.

Nepanikařte

Když už se ocitnete v blízkosti žraloka, je dobré zachovat klid. Přestože je to v podobné chvíli těžké, šplouchání a zběsilé kopání končetinami může žraloka naopak vyburcovat k útoku.

sinfin.digital