Cestování za vínem: Projet můžete Pálavu, Polabí nebo Bordeaux

Info.cz

V posledních letech výrazně vzrostl zájem o takzvané gastrocestování. Tedy výlety, které mají za cíl poznávat především lokální kuchyni. Stejně tak tomu je u cestování za vínem. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří k dobrému jídlu ochutnají rádi i dobré víno, připravili jsme pro vás několik tipů. 

Za vínem po Čechách a Moravě

Pokud dáváte přednost vínům z domácí produkce, rozhodně byste neměli minout několik českých a moravských vinařských oblastí. Tou bezesporu nejznámější je Pálava, to ale není zdaleka jediné místo, kde můžete sehnat opravdu kvalitní víno. Oblast kolem Mikulova k návštěvě přímo vybízí, kromě krásné krajiny totiž můžete ochutnat hned devět z deseti odrůd vína, která se pěstují na území České republiky. Ubytování spojené v tradičnějších sklípcích nebo těch moderně zařízených. Například ten V Jámě vám nabídne ze svých apartmánů i výhled na mikulovský zámek.

Nemusíte ale zůstávat jen na jednom místě. Po jižní Moravě totiž vede nespočet cyklostezek, které vás provedou těmi nejlepšími vinicemi. Trať má celkově 1200 kilometrů, takže vám žádný důležitý bod mezi Znojmem a Uherským Hradištěm neunikne.

Na dobré víno narazíte i v Čechách. Konkrétně tedy na MělnickuLitoměřicku. Tyto dvě oblasti patří k nejsevernějším evropským vinařským oblastem. Pokud tedy patříte k milovníkům suchých a aromatických vín, určitě byste města jako Mělník, Kutná Hora, Roudnice na Labem a Litoměřice neměli minout.

Za vínem do Francie

Světovým lídrem co do kvality vín je nepochybně Francie. Za návštěvu stojí celá země, jsou ale místa, kam milovník vína jednoduše musí. Na severu země je to světoznámá oblast Champagne v údolí řeky Marna, kde se vyrábí nejslavnější šumivé víno světa. Navštívit zde můžete nejen velká vinařství, například na proslulé Avenue de Champagne najdete Moët et Chandon nebo De Castellane, ale také rodinnější podniky. V obou vám ale rozhodně ochutnáte a nepochybně si odvezete alespoň pár lahví. V obou vám ale rozhodně ochutnáte a nepochybně si odvezete alespoň pár lahví.

Na jihozápadě Francie pak narazíte na oblast Bordeaux, tam najdou jedny z nejušlechtilejších vín zejména milovníci červených odrůd. Navštívit můžete například vinařství Chateau Petrus nebo Chateau Lafite Rothschild. S Bordeaux odedávna o nejlepší víno soupeří Burgundsko, které také stojí za návštěvu. Pokud se vydáte na jih země, neměli byste minout největší vinařskou oblast světa, tedy Languedoc-Roussillon.

sinfin.digital