Je to už na revoluci? Summit EU v Římě byl blamáží. Komentář Viliama Bucherta

Viliam Buchert

Třeba premiér Sobotka, kancléřka Merkelová či předseda Evropské komise Juncker skutečně věří tomu, co říkali v sobotu v rámci summitu EU v Římě. Český předseda vlády hovořil například o tom, že schůzka vytvořila „okno příležitosti“ (to vymyslel sám?) k opětovnému získání podpory občanů členských zemí unijnímu projektu. Houbeles. Všechno, co se ocitlo v italské metropoli na papíře, jsou známé sliby, které nemají vůbec žádný konkrétní obsah. Římský summit byl další velká prázdnota. 

 
 
 

Premiér Sobotka přišel na to (v tom se odráží jeho zoufale neakční a nemoderní politika ČSSD), že „bez podpory občanů evropská spolupráce pokračovat nemůže, a proto je třeba pro ni opět získat podporu“. Myslí podporu těch občanů. Fakt? Že by přiznání, že se to děje bez podpory národů jednotlivých států?

 

Překlad Sobotkových slov je zřejmý: Integrační proces Evropské unie má slabou a dokonce stále slábnoucí odezvu u veřejnosti. Dokazuje to odchod Velké Británie z EU, nezvládnutá migrační politika, nejednoznačnost v boji proti islamismu a terorismu, chabé vojenské síly Evropy, fantasmagorická rozhazovačná politika k Řecku, či neschopnost zajistit vnější hranice.

Jenže evropští politici si nedají pokoj. Dál šíří bláboly a nesmysly o tom, jak bude Evropa „bezpečnější, jednotnější, soudržnější, prosperující a sociálně orientovaná“. Tato slova se objevila jako priority i v deklaraci podepsané v Římě.

Více si přečtěte na webu Reflex.cz.

sinfin.digital