Vláda v demisi i předčasné volby. 5 scénářů po rezignaci Sobotky. Analýza Vratislava Dostála

Sobotkův relativně překvapivý tah s demisí vlády vytváří prostor pro přeskupení sil a vznik nových aliancí. Jisté je po dnešku ale jen toto: Sobotka myslí svůj střet s Andrejem Babišem vážně, je prakticky vyloučeno, že by s ním po volbách seděl v nějaké nové budoucí vládě. Předseda sociálních demokratů vsadil vše na jednu kartu a bude sněmovní volby vykreslovat jako střet, který rozhodne o charakteru české demokracie. Těžko odhadnutelné ovšem nyní je, co se bude dít do voleb. V tomto ohledu platí, že Sobotka vyklidil téměř veškerý prostor prezidentovi Zemanovi. Avšak i on musí své kroky nejen ve vztahu k předsedovi hnutí ANO zvažovat s maximální opatrností: nehraje se totiž pouze o vítěze sněmovních voleb, nýbrž také o jméně budoucího prezidenta.

V tomto ohledu je Sobotkův krok riskantní a mazaný zároveň: je to totiž právě Zeman, kdo nyní musí jednoznačně s kůží na trh. Budou pro něj i nadále skandály předsedy hnutí ANO akceptovatelné a tudíž si ho bude předcházet jako dosud a potvrdí trend posledních měsíců, tedy že spolu tvoří jakýsi tandem? V takovém případě je možné si představit, že ho Zeman pověří sestavením vlády.

Vláda Babiše

Otázka je, proč by dal předseda hnutí ANO před kampaní podobnému dobrodružství přednost. Poslanecké kluby hnutí ANO, KSČM a Úsvitu, i pokud k nim připočteme nezařazené, totiž disponují v součtu jenom čtyřiadevadesáti poslanci. K většině jim tedy chybí sedm hlasů a s kýmkoli ostatním by nejspíš počítat Babiš nemohl. A vládnout bez důvěry by se mu mohlo nakonec vymstít, leda že by vsadil na to, že svými lidmi obsadí ministerstva a jejich agendu využije v předvolební kampani.  

Zeman bude zase velký hráč, premiérem nemusí být Sobotka ani Babiš, říká komentátor Pečinka

sinfin.digital