Zeman nemůže spor se Sobotkou vyhrát. Tahá za kratší konec. Komentář Vratislava Dostála

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se v pátek vrátil k původně zvažovanému kroku: prezidentu republiky Miloši Zemanovi navrhl odvolání předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše z vlády. Jeho již několikátý obrat, který přispívá k oprávněnému znechucení veřejnosti z politiky, nechť každý posoudí sám. Leč zdůraznit musíme především to, že Česká republika je parlamentní demokracií a že to byla Poslanecká sněmovna, která schválila už v polovině března hlasy poslanců TOP 09, ODS, téměř všech komunistů, většiny lidovců a dvou třetin sociálních demokratů usnesení, které vyzývalo ministra financí, aby do konce dubna věrohodně vysvětlil kauzu jednokorunových dluhopisů. Pokud se tak nestane, píše se v usnesení, má z toho premiér vyvodit důsledky. Přesně tak Sobotka činí: Babiš podle něj nevyvrátil podezření z daňových úniků, a proto hledá cestu, jak ho odvolat. Připusťme, že si nepočíná zrovna obratně. Podstatné je ale nyní toto: návrh na odvolání Babiše z vlády má dvě základní roviny: politickou a ústavní.

A přestože bude prezident na veřejnosti prostřednictvím svého mluvčího kličkovat, a Jiří Ovčáček to už předvedl v přímém přenosu ČT24, Ústava v tomto ohledu hovoří jasnou řečí: „Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.“ I když bude prezident odvolání ministra financí oddalovat, podle všech ústavních expertů by měl jednat v řádu dnů, nikoli týdnů nebo dokonce měsíců. Přesto neexistuje důvod si nemyslet, že se Zeman bude chovat zase svévolně a po svém.

Avšak podle ústavního právníka Jiřího Přibáně z Cardiff Law School může zdržovat jen do okamžiku, než na něj bude podána ústavní žaloba. „Lhůty v Ústavě České republiky neexistují, ale předpokládá se, že prezident bude jednat bezodkladně, takže podzim, tedy zdržování až do řádného termínu voleb, nepřipadá v úvahu. Zeman je určitě schopen vyvolat ústavní krizi, ale ten spor nemůže vyhrát. Jiná věc je, že mu to politicky nejspíš neuškodí,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ Přibáň. Jednoduše řečeno: Sobotka se bude muset nejspíš obrátit na Ústavní soud a už teď můžeme říct, že kompetenční spor s Hradem vyhraje.

Funkci ministra financí nepustím, premiér Chovanec je nepřijatelný, říká Andrej Babiš

sinfin.digital