Komentář J. Štefka: Senátor Čuba se nezachoval ani čestně, ani jako chlap. Jen se lidem vysmál

Jiří Štefek

Zlínský senátor František Čuba (zvolený za prezidentskou Stranu práv občanů) se kvůli dlouhodobé absenci v Senátu rozhodl vzdát se svého platu, křeslo v horní komoře parlamentu si však ponechá. Čubův stranický předseda Jan Veleba takové gesto označil za „chlapské a čestné“, ve skutečnosti k němu přiléhají spíš úplně dvě jiná slova: „vyčurané a čecháčkovské“.

Přitom člověk Čubova formátu něco takového vůbec nemá zapotřebí. Je snad již všeobecně známo, že tento někdejší ředitel „zázračného“ JZD Slušovice se dožívá vskutku požehnaného věku, kdy zdraví už tolik neslouží. Snad nikdo by nehnul ani brvou, kdyby už před mnoha lety zatoužil po plném odpočinku a dodnes si užíval život spokojeného penzisty.

Čuba se však rozhodl jinak. V roce 2012 kandidoval do krajského zastupitelstva Zlínského kraje (získal post radního), o čtyři roky později kandidoval do Senátu a ve druhém kole tohoto klání se mu podařilo z Valdštejnského paláce na Malé Straně vyšoupnout dlouholetou sociálně-demokratickou senátorku Alenu Gajdůškovou. Ta tehdy své vyřazení takřka hořce „obrečela“ s tím, že lidé volili někoho, koho ani neviděli a kdo nedělal žádnou volební kampaň.

sinfin.digital