Čeští politici okamžik pro přijetí eura už propásli, nyní by o tom už měli rozhodnout občané v referendu. Glosa Jiřího Štefka

Jiří Štefek

Podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka je Česká republika „v obecné rovině“ na přijetí eura připravena a zvládla by jej. Vadou na kráse je prý jen propastný rozdíl mezi námi a eurozónou v oblasti cen a příjmů a nedokončená bankovní unie. Skutečně jen toto? Oněch překážek či vad na kráse je totiž mnohem více, a proto pokud má-li Česko jednou platit eurem, mělo by se tak stát na základě rozhodnutí obyvatel v referendu.

 
 
 
 

Jsem si samozřejmě vědom faktu, že když se Češi v roce 2004 poměrně výraznou většinou vyjádřili pro vstup do Evropské unie, zavázali se i k tomu, že jednou přijmou společnou evropskou měnu. Jenže od té doby uteklo mnoho času a stalo se ještě větší množství událostí. Zkrátka EU současnosti už dávno není EU v roce 2004. Před třinácti lety nikdo z našinců nic netušil o příchodu velké hospodářské krize, po níž musela (nejen) eurozóna zachraňovat své členské státy desítkami a stovkami miliard eur, chystala miliardové eurovaly, atd.

sinfin.digital