Tři nutné kroky proti českým spojencům Putina. Komentář Jakuba Jandy

Jakub Janda

Nastává čas pokusit se vytlačit vliv Kremlu z české politiky. Měli bychom zřídit sněmovní vyšetřovací komisi o ruském vlivu na Hradě, rozjet novinářské investigace na české konspirační scéně a vyhodit spoluhráče Moskvy z citlivých parlamentních komisí.

Před necelými dvěma lety se Česká republika rozhodla čelit vlivu autoritářských států uvnitř Česka, zejména aktivitám putinovského Ruska a jeho českých spoluhráčů. Na podzim 2015 z rozhodnutí vlády odstartoval Audit národní bezpečnosti, který mezi deset nejvýznamnějších hrozeb pro vnitřní bezpečnost Česka označil „působení cizí moci“, jinými slovy špionáž, vlivové operace nebo dezinformační kampaně, které jsou v české kotlině prováděné primárně Ruskem, následně Čínou nebo Íránem.

Stát se rozhodl zhodnotit vážnost každé z deseti hlavních hrozeb (jako je dále například extremismus, kybernetické aktivity nebo terorismus), vnitřně si ověřit, na co je a není připraven. V prosinci 2016 vládní kabinet schválil analytickou část Auditu, která má v odtajněné verzi 142 stran. Během roku 2017 probíhá neveřejná druhá etapa, kdy se schválené kroky uvádějí v praxi. Podle dostupných informací jde převážně o technická a administrativní opatření, kterými stát jemně přenastavuje svůj bezpečnostní aparát, aby byl co nejlépe připraven na Auditem popsané hrozby. 

Každý se může vyléčit sám, i smrtelné nemoci a přerušenou míchu, za vším jsou emoce, tvrdí lékař

sinfin.digital