Sociální demokraté si jdou pro volební kopanec. Bude i pro jejich vlastní dobro. Komentář Jiřího Štefka

Jiří Štefek

Když ještě před pár týdny premiér Bohuslav Sobotka a jeho nástupce v čele ČSSD Milan Chovanec s vážnou tváří prohlašovali, že ČSSD nadcházející volby vyhraje nebo „musí vyhrát“, bylo to od nich spíš gesto hráče, který hraje v kasinu u nejlepšího stolu, ale na sobě už nemá ani boty, ani kalhoty. Neboť je prohrál. Košili, motýlka a hodinky na ruce však stále ještě má, takže si okolí zatím ničeho neobvyklého nevšimlo. Tento „hráč“ se navíc tvářil, že ještě bude žetony dokupovat a od stolu se rozhodně nechystá.

Nyní už do voleb chybí necelé tři týdny a situace je úplně jiná. ČSSD už nemluví o vítězství, ale o jakési čestné porážce, která ji nesrazí na úplné dno a možná ani neodsune z jednání o budoucí vládě. Média na základě zákulisních drbů z ČSSD v této souvislosti nejčastěji skloňují laťku 15 procent, která je pro sociální demokracii hranicí mezi ještě jakž takž úspěchem a propadákem.

ČSSD si nyní prochází něčím podobným, jako před čtyřmi lety ODS. Ale tento očistný a ozdravný proces není tak brutální. Nezapomínejme, že před čtyřmi lety v ODS uštvané skandály a ideovou vyčpělostí panovala vážná obava, že by se strana vůbec nemusela dostat do Poslanecké sněmovny. Sociálním demokratům letos samozřejmě nic takového nehrozí. Na druhou stranu však oranžoví také mohou zapomenout na volební zisk přes dvacet procent.

Proč se k Babišovi chová policie tak laskavě? Komentář Jiřího X. Doležala

sinfin.digital